Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας: Ειδικότητες για την Πολιτιστική-Δημιουργική Βιομηχανία


Με τον όρο “Πολιτιστική-Δημιουργική Βιομηχανία” δηλώνεται ο φυσικός, κοινωνικός, εμπορικός και κερδοσκοπικός ή μη κερδοσκοπικός μηχανισμός που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και διάδοση πολιτιστικών δράσεων και υπηρεσιών.
Στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες ανήκουν μεταξύ άλλων Πολιτιστικοί Χώροι και Μνημεία, Οπτικοακουστικά Μέσα, Εκδόσεις και έντυπα μέσα, Design, Δημιουργικές Υπηρεσίες, Νέα Μέσα, Εικαστικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Λαϊκή Παράδοση κ.ά που επιδιώκουν τη διαφύλαξη, εκμάθηση, προώθηση, έρευνα, διοργάνωση, παραγωγή και κατανάλωση πολιτισμού.

Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες που ανήκουν στον Δημόσιο Τομέα (Υπουργείο Πολιτισμού , οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς, όπως οι οικείες Διευθύνσεις Ο.Τ.Α. Α΄και Β΄Βαθμού και οι εποπτευόμενοι από τους Ο.Τ.Α. πολιτισμικοί φορείς). Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες που ανήκουν στον Ιδιωτικό Τομέα (ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες κ.ά),ενώ στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι άτυπες ομάδες, σύλλογοι, σωματεία, ιδρύματα, ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π κ.ά.
Ο τομέας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, συνεισφέρει το 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε και απασχολεί περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους περίπου 1 εκατομμύριο είναι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στο επιμορφωτικό υλικό του σεμιναρίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Το πολιτιστικό προϊόν ως μοχλός της τοπικής ανάπτυξης, το Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας έρχεται να προτείνει δύο νέες ειδικότητες, την ειδικότητα Τέχνη  Δημιουργικής Γραφής και την ειδικότητα Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων επιδιώκοντας  με τον τρόπο αυτό να προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς που αναπτύσσονται ταχύτατα, συνεισφέρουν στη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες και δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία στη χώρα μας,  μπορείτε να αντλήσετε και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης https://www.ekt.gr/el/news/21057
Στοιχεία επικοινωνίας με το Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας:
Ιστοσελίδα: www.iek-salam.att.sch.gr
Τηλέφωνο: 2167003095
Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 21, Σαλαμίνα
Ώρες κοινού: για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 10.00-13.00 (εκτός από 5 έως και 16 Αυγούστου που τα Δ.Ι.Ε.Κ. είναι κλειστά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: