Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με Θέμα: Κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας


    Η Σαλαμίνα,  το νησί των 60.000 περίπου μόνιμων κατοίκων, που τα Σαββατοκύριακα και την περίοδο από Μάιο έως Σεπτέμβριο ξεπερνάει τις 300.000, έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στη μοίρα της. Ανοχύρωτες και κυριολεκτικά γυμνές από ιατρικές ειδικότητες παραμένουν οι υγειονομικές δομές του νησιού. Λείπουν βασικές ειδικότητες όπως Παιδίατρος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, χειρούργος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος, αλλά και ενδοκρινολόγος. Παιδίατρος έρχεται μια φορά στις 15 μέρες.

Οι υπάρχοντες γιατροί κάνουν ακόμη και 48ωρες εφημερίες για να καλύψουν τις ανάγκες του κέντρου υγείας.
    Περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όπως καρδιολογικά, ατυχήματα, ορθοπεδικά, αναγκαστικά διακομίζονται σε νοσοκομεία του Πειραιά βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αφού οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Την ίδια στιγμή  υπάρχει έλλειψη σε ασθενοφόρα. Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπάρχει στο νησί, όχι μόνο δεν αρκεί αλλά δεν είναι εξοπλισμένο με κινητή μονάδα, αναγκάζοντας το γιατρό του Κέντρου Υγείας να συνοδεύει σοβαρά περιστατικά αφήνοντας ακάλυπτη τη θέση πίσω του.
    Τα εργαστήρια (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, υπερήχων) δεν εφημερεύουν. Τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν μόνο κατά τις πρωινές ώρες αποκλείοντας έτσι τους εργαζομένους δημότες, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να χάσουν μεροκάματο προκειμένου να εξετασθούν ή να γράψουν φάρμακα είτε να καταφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
    Στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας το Υπουργείο απαντάει με περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού του, αφού η αγροτικός γιατρός μεταφέρεται στο Γαλατά αντί να γίνει παράταση της σύμβασής της στο Κέντρο Υγείας του νησιού.  Δηλαδή στην ανάγκη του λαού για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας η κυβέρνηση «μπαλώνει τις τρύπες» με ανακύκλωση του ήδη ελλιπούς προσωπικού. Σήμερα θα έχει γιατρό ο Γαλατάς, αύριο η Σαλαμίνα λες και μιλάμε για τα μονά-ζυγά αυτοκίνητα στο δακτύλιο!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει:
·       Για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,  ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
·       Για την παράταση της σύμβασης της αγροτικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας.
·       Για τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό σε μηχανήματα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Οι Βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: