Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ


ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ
Αναδημοσίευση από την ΓΝΩΜΗτης Σαλαμίνας
γιατί τα καλά πρέπει ξαναδιαβάζονται και δεύτερη φορά

Είχαμε προβλέψει ότι το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο θα παρουσίαζε ενδιαφέρον. Τίποτα όμως δεν μας είχε προϊδεάσει για αυτά που έγιναν σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των περασμένων διοικήσεων της ΔΕΠΑΣ-ΔΗΚΕΣΑ.
Στο χθεσινό λοιπόν δημοτικό συμβούλιο, ο νυν δήμαρχος κ. Τσαβαρής ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον εισαγγελέα τις πρώην διοικήσεις για κακοδιαχείριση. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Με την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, η κα Μπίνιου, ορκωτός λογιστής η οποία ανέλαβε την εκτίμηση των οφειλών και της οικονομικής κατάστασης της πρώην ΔΕΠΑΣ-ΔΗΚΕΣΑ, ξεκαθάρισε εξ’ αρχής πως ο έλεγχος όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά καλά-καλά δεν έχει ακόμη συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της έκθεσής της (η οποία σύμφωνα με τον ίδιο τον δήμαρχο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον… Μάρτιο του 2012!), έχοντας ελέγξει τα δεδομένα μέχρι την χρήση του 2009. Με τα ως τώρα δεδομένα, το συνολικό χρέος του πολιτιστικού οργανισμού φτάνει τα 1.300.000 ευρώ που εμπεριέχει και τα εξής:
  • Χρέος ΦΠΑ : περίπου 300.000ευρώ
  • Φόρο από μισθωτές υπηρεσίες: περίπου 16 – 17.000ευρώ
  • Φόρο από αμοιβές τρίτων : 300.000ευρώ
  • Οφειλές προς ΙΚΑ: 213.000ευρώ
  • Δάνειο προς την Εμπορική: 150.000ευρώ
  • Προμηθευτές: 200.000ευρώ
Ο κ. Τσαβαρής στάθηκε ιδιαίτερα στις οφειλές ΦΠΑ που επιφέρουν ποινικές ευθύνες. Απαντώντας στο ερώτημα για ποιό λόγο φέρνει το θέμα προς συζήτηση αφ’ ής στιγμής δεν έχει καν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, απήντησε ότι φοβάται αυτές τις ποινικές ευθύνες που πιθανόν προκύψουν εναντίον του ως διαδόχου των πρώην δημάρχων λέγοντας μάλιστα «Δεν μπορώ ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης να πάρω μια τέτοια ευθύνη και να κάνω ρύθμιση που δεν θα μπορώ να πληρώσω. Δεν συζητώ ρύθμιση υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις.» (!). Ακολούθως, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει την αποστολή του θέματος στη δικαιοσύνη, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από όλες τις παρατάξεις.

Η κα Νάννου αντέτεινε στο επιχείρημα του κ. Τσαβαρή την γνωστή της θέση να μπει ο δήμος στο Ταμείο Εξυγίανσης, που θα αναλάβει και τόκους και τοκοχρεολύσια και θα υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους, έτσι ώστε να περισσέψουν χρήματα στο δήμο και να μπορέσει να προβεί σε ρύθμιση με την εφορία. Θυμίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα είναι ένα εκ των ελαχίστων θετικών του σχεδίου “Καλλικράτης” - που όμως έχει το αρνητικό του ότι η οικονομική διαχείριση του ενταγμένου δήμου περνά ουσιαστικά υπό επιτροπεία της περιφέρειας και αποστερεί στους δημάρχους τις δυνατότητες αναθέσεων, προσλήψεων κλπ.

Η τοποθέτηση του εκ της πλειοψηφίας αντιδημάρχου κ. Ε. Αστράκου έκανε επίσης αίσθηση, καθώς μίλησε για ποινικοποίηση της δημοτικής πολιτικής λέγοντας ότι την καταδίκη της κακοδιαχείρισης την κάνει ο λαός και όχι τα δικαστήρια και πως οι δικαστικές ενέργειες θα γίνουν εναντίον των προέδρων της ΔΕΠΑΣ-ΔΕΠΑΝΑΣ για το διάστημα 2006-2010.

Ο κ. Παπαγεωργίου τοποθετήθηκε με την αυτονόητη άποψη πως το θέμα πρέπει να αναβληθεί ούτως ώστε να υπάρξει εισήγηση (που δεν υπήρχε!) αλλά και καλύτερη προετοιμασία.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Παπανικολάου, τέλος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση: σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πας στον εισαγγελέα αλλά κάνεις αναφορά στην εφορία και ζητάς διαχειριστικό έλεγχο – οποιαδήποτε δίωξη γίνεται με πρωτοβουλία του τοπικού εφόρου - αδειάζοντας” νομικά με αυτό τον τρόπο την ζέση του δημάρχου για διώξεις.

Τελικά, όμως, ψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής με 16 υπέρ, 5 υπέρ της πρότασης Νάννου, 3 υπέρ της πρότασης Παπαγεωργίου και 3 παρών. Εκτός από το Β. Αστράκο, δεν ψήφισε την πρόταση του δημάρχου και ο Γ. Τσαλίκογλου.

Από τα γεγονότα αυτά εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα:
α. Ο κ. Τσαβαρής παρ’ όλο που προσπάθησε να κατηγορήσει τους προηγούμενους δημάρχους για υπέρογκα χρέη (και που τελικά απέτυχε), εκδικείται με τα χρέη του πολιτιστικού οργανισμού - με ένα προσωπικό στοιχείο αυτή τη φορά: όλοι οι πρόεδροι της ΔΕΠΑΣ-ΔΗΚΕΣΑ, δηλαδή Δ. Νάννος, Τζένη Αλαΐσκα και Θ. Θεοχάρης είχαν απορρίψει την συμμετοχή τους στην “Πρωτοβουλία”.
β. Παρ’ όλες τις λεόντειες δηλώσεις του περί “ρίσκου” όταν πρόκειται για ευθύνες που προκύπτουν από παράνομες εργασίες καθαρισμού, “τρέμει” τις ποινικές ευθύνες μη απόδοσης ΦΠΑ, παρ’ όλο που αυτές σύμφωνα με τον ίδιο του το νομικό σύμβουλο δεν μπορούν να του καταλογιστούν άμεσα. Σε αυτό το σημείο η υποκρισία περισσεύει μάλιστα, αφού “ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης” δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες ρύθμισης, και “μετά πόνου ψυχής” θα στείλει τους “3″ στον εισαγγελέα (κακές γλώσσες ωστόσο μιλούν για διαδρομιστικά γέλια και χαιρεκακία…)
γ. Από τα στοιχεία της κας Μπίνιου προκύπτει ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Σοφράς δεν απέδιδε το ΦΠΑ (γύρω στα 700.000€) πληρώνοντας τους υπαλλήλους του οργανισμού. Αυτό προφανώς είναι επιλήψιμο για την νυν δημοτική αρχή. Παρεμπιπτόντως, οι υπάλληλοι της ΔΗΚΕΣΑ είναι αυτή τη στιγμή επί ξύλου κρεμάμενοι σε ότι αφορά τους μισθούς τους.
δ. Φυσικά ο κ. Τσαβαρής είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος:
- Να δώσει επιτέλους τον οικονομικό απολογισμό των “Σαλαμινείων”.
- Να εξηγήσει πως δίδονται αφειδώς επιχορηγήσεις σε συλλόγους, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
- Να αποδείξει ότι από την ώρα που ανέλαβε εκείνος την δημοτική αρχή απέδιδε τον ΦΠΑ κανονικά.
Να εξηγήσει τους λόγους πρόσληψης ειδικών συμβούλων με παχυλές αμοιβές.
- Να δώσει έναν οικονομικό απολογισμό των ταξιδίων που πραγματοποιεί εντός και εκτός Ελλάδος με συμβούλους και αντιπροσωπείες, όπως και την χρησιμότητα αυτών (σε αυτό το θέμα, ο νυν δήμαρχος συναγωνίζεται μόνο με τον κ. Παπανδρέου…)
Τα παραπάνω (σημείο δ) πρέπει να ζητηθούν ως αυτονόητα από τον νυν δήμαρχο. Ωστόσο, επειδή πολλά λένε οι κατά καιρούς “άρχοντες” ίσως να ήρθε η ώρα για μια δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες όλων των δημάρχων νυν και πρώην, όπως και όλων των συν αυτοίς πολιτικών προσώπων αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων σε αποφασιστικές θέσεις, μαζί με τις μεταβολές στην περιουσία τους ως σήμερα. Φυσικά σε μια υγιή δημοκρατική κοινωνία αυτά πρέπει ούτως ή άλλως να δίδονται…
Και για να θυμηθούμε τους αρχαίους σοφούς: “Ἀρχή ἂνδρα δείκνυσι” έλεγε ως απόφθεγμα ο Πιττακός ο Μυτιληναίος (πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και μνημονεύεται μαζί με τον Θαλή, τον Βία και το Σόλωνα). Δηλαδή η εξουσία δείχνει τον άνδρα. Σε τέτοιες θέσεις, το έχουμε παρατηρήσει σε όλο τον πολιτικό βίο, ο άνδρας δείχνει τί πραγματικά είναι – και συνήθως, δυστυχώς, μόνο κάτι καλό δεν είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: