Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Νέα μέθοδος ενημέρωσης (α λά καρτ)

Σε τουλάχιστον περίεργες μεθόδους ενημέρωσης, καταφεύγουν τώρα τελευταία εκεί στο κτήριο της οδού Αμμοχώστου, διαρρέοντας πληροφορίες για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το νησί, σε περιθωριακά blogs, που ανάμεσα στις συνομοσιολογικές, τις παγκοσμιοκαταστροφολογικές, τις χαφιεδορουφιανικές και τις ανώνυμες υβριστικές αναρτήσεις “κρεμάνε” και μια σοβαρότατη πληροφορία, χωρίς πηγή φυσικά, όχι για την ανακοινώσουν αλλά για την σχολιάσουν κατά το δοκούν του διαρρέοντος.
Έτσι, από ένα τέτοιο blog, μάθαμε ότι δημοπρατήθηκε η αποχέτευση της Δημοτικής Ενότητας Αμπελακίων με ποσοστό έκπτωσης 36% (!), μιά μέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση:
“Από τα λόγια στα έργα κι από τη Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ασπροπύργου στη δημοπράτηση!!!
Δημοπρατήθηκε σήμερα το έργο “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Αμπελακίων – Σεληνίων” και ανάδοχος αναδείχτηκε η κατασκευαστική εταιρία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με έκπτωση 36%!!!”
Τώρα τι δουλειά έχει ο Δήμος Ασπροπύργου με τα Αμπελάκια, ε! πως λέμε … “τι Λωζάννη, τί Κοζάνη”, κάπως έτσι … Κι η πλάκα είναι πως το επίσημο Δελτίο Τύπου, μια μέρα μετά, ξέχασε (;) να πει ποιά εταιρεία μειοδότησε και “πήρε” την δουλειά. Αλλά δεν τελείωσε η ιστορία εδώ. Από το ίδιο, και τα υπόλοιπα του blog – cloud, που διαχειρίζεται ο ίδιος ο κ. (διαγράφεται μια λέξη), μάθαμε ότι:
“Είναι γεγονός! Πειραιάς και Σαλαμίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021! Η αντιπολίτευση έχει κάτι να πει;”
Μόνο που λίγο παρακάτω, στην ίδια ανάρτηση, έρχεται η έκπληξη:
“Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης … επανέλαβε την πρότασή του να υποβληθεί φάκελος ώστε ο Πειραιάς και η Σαλαμίνα να οριστούν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.”
Το διατυμπανιζόμενο γεγονός απεδείχθη απλώς … πρόταση και μείναμε να σκεφτόμαστε προς τι οι φανφάρες. Ίσως όχι η Αντιπολίτευση αλλά κάποιοι άλλοι έχουν πολλά να πούν, ιδιαίτερα μόλις διαβάσουν την επόμενη … διαρροή, που σημειώθηκε στο ίδιο blog – cloud. Την παραθέτουμε αυτούσια:
“Για άλλη μια φορά δικαιώνονται οι προσπάθειες και ο αγώνας του Δήμαρχου Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Με την ένταξη της Σαλαμίνας στο σχέδιο “Επένδυση 4,5 δισ. στα βήματα των αρχαίων Αθηναίων” ως “πεδίο μαχών για τη δημοκρατία” επιτυγχάνεται η πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.
Το σχέδιο του αμερικανικού κολοσσού Ralph Appelbaum Associates,  αφορά την αξιοποίηση των αρχαίων της πρωτεύουσας και …. πιο  συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας ευρύτερης περιοχής προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας που εκτείνεται από την Ακρόπολη και φθάνει μέχρι και το Λαύριο.
Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όταν προ ημερών δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την επίσκεψη του Δήμαρχου Σαλαμίνας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία “κάποιοι” κοντόφθαλμοι και μικρόψυχοι, που το όραμα τους για τη Σαλαμίνα περιορίζεται στο μάζεμα των σκουπιδιών και στο δήθεν ενδιαφέρον τους για τα λατομεία, κορόιδευαν τις “φωτογραφήσεις”.
Που να ήξεραν όμως τον σκοπό της επίσκεψης του Δήμαρχου και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της επίσκεψης.”
Εδώ βέβαια, πέρα από το πρώτο ξάφνιασμα τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως τι σχέση υπάρχει (σ.σ. αν υπάρχει) ανάμεσα τον … κολοσσό “Ralph Appelbaum Associates”, την Νεοϋρκέζικη φίρμα που ειδικεύεται στον σχεδιασμό μουσείων και μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων -ανάμεσα στις δουλειές της Appelbaum είναι το Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου, το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας και το “Newseum”, το μουσείο της δημοσιογραφίας- με τα πολυδιαφημισμένα σχέδια για το θεματικό πάρκο της Ναυμαχίας, Ολλανδικής προελεύσεως και πότε εντάχθηκε η Σαλαμίνα στο σχέδιο των 4.5 δις (σ.σ. ευρώ είναι άραγε αυτά;) που αναφέρεται στην ανάρτηση και δεν χάλασε ο κόσμος από τις … χαρές στο νησί;
Και το δεύτερο ερώτημα φυσικά είναι, από πότε η επίσκεψη σε μια πρεσβεία και η φωτογράφηση του Δημάρχου με τον πρέσβη, συνεπάγεται αυτομάτως την “… πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας …”, που επετεύχθη κιόλας όπως λέει η αμετροεπής ανάρτηση;
Για τέτοιου είδους εμπλοκές του Δήμου και του νησιού, σε project πολυεθνικών εταιρειών και ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα, θα έπρεπε, λέμε τώρα, να υπάρχει ευρύτατη συναίνεση. Αλλά, οι … άλλοι, οι υπόλοιποι, ούτε το ξέρουν το θέμα, αφού καμμιά επίσημη ενημέρωση δεν έχουν πάρει.
Και μια που μιλάμε για καθημερινότητα, να αρχίζαμε πρώτα από τις λακκούβες στους δρόμους, το μάζεμα των σκουπιδιών και το ξεκαθάρισμα με το Γ.Π.Σ., ώστε να έχουμε επιτέλους αληθινά εργαλεία ανάπτυξης, και μετά να πιάναμε την … Appelbaum;
Επειδή στους παροικούντες την … Σαλαμίνα, οι πολιτικές προσλαμβάνουσες του διαχειριστή των blogs, όπου έχουν αναρτηθεί όσα παραθέσαμε, είναι γνωστές, γίνεται καταφανές το πολιτικάντικο παιχνίδι που έμαθε στην πολιτική του μήτρα ο εντολέας του διαχειριστή.
Διαρροή, ψαρεύουμε αντιδράσεις και προχωράμε. Δημιουργία εντυπώσεων κι ύστερα τίποτα … Κι όταν γεννηθούν οι αντιδράσεις (σ.σ. που πάντα καθυστερούν λίγο), τότε … φταίτε εσείς που δεν θέλετε την πρόοδο και την ανάπτυξη κι όχι εγώ που προσπαθώ …
Μόνο που … ύστερα, θα έχουμε μείνει μόνοι εμείς εδώ, να μαζεύουμε τα συντρίμια από τα μεγάλα οράματα που κάποιοι μας “μπούκωσαν” τον τελευταίο καιρό, μη έχοντας απαντήσεις στην σκληρή καθημερινότητα που διαμόρφωσε η κρίση.
Δυό πικρόχολα σχόλια.
Αφενός η μέθοδος των διαρροών χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον (και απέτυχε κατά κόρον αντίστοιχα) στα πρώτα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα. Ήταν κακή εφαρμογή της Γκαιμπελικής θεωρίας για την … προετοιμασία του κοινού απέναντι σε άβολα και έξω από τα τετριμμένα πράγματα.
Προϊδεασμός λέγεται στην γλώσσα της επικοινωνίας, το αντίθετο ακριβώς της θεωρίας του σοκ. Σήμερα τριάντα χρόνια μετά, κάποιοι μετέρχονται την ίδια μέθοδο για να “σπείρουν” την ιδέα, ώστε την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης το κοινό να είναι προετοιμασμένο. Μόνο πο εκτός από τις εποχές που άλλαξαν άρδην, έχει αλλάξει και το επικοινωνιακό παιχνίδι. Παίζεται πλέον με … επιχειρήματα και συναίνεση.
Αφετέρου, κ. διαχειριστά των … διαρροών, τι σας τάξανε και πήρατε τις … στράτες;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ (4-5-2013) Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ κ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ EXTRA CHANNEL ΣΤΟ " ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ" ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ "Ε" ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.