Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ομοβροντίες για τον δοτό “Αιαντειάρχη”


Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, που ψηφίστηκε ομόφωνα, από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου, στην 9η τακτική συνεδρίαση του, της περασμένης Παρασκευής 28/10, συνεχίζεται η σφοδρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννη Μπούτση, τον περασμένο Ιούλιο, από την παράταξη του Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Γιάννη Τσαβαρή.
Αυτή τη φορά, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου, απαντά στο δημοσίευμα της ιδιόκτητης εφημερίδας του κ. Δερτούζου “Ενότητα”, που είχε διακόψει την κυκλοφορία της αλλά επανεκδόθηκε πρόσφατα, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε όσα -και είναι πολλά αυτά- κατήγγειλε ο κ Μπούτσης, αποχωρόντας από την Δημοτική Παράταξη.
Στην απάντηση, που δεν είναι απλή απάντηση αλλά ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με αριθμό 61/2012, το Συμβούλιο της Κοινότητας επικαλείται την ανάγκη επέμβασης του εισαγγελέα και κατηγορεί τον κ. Δερτούζο αλλά και τον κ. Τσαβαρή για θεσμική εκτροπή.
Στο μεταξύ, στο … αντισυμβούλιο, της Τρίτης 02/10, όπου ο κ. Τσαβαρής, με μία επιστολή γεμάτη υπονοούμενα, κάλεσε τα Προεδρεία των Συλλόγων του Αιαντείου για ενημέρωση, (βλέπε την επιστολή του κ. Τσαβαρή και την απάντηση του κ. Μπούτση εδώ), με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που τους είχε στείλει λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Μπούτσης (βλέπε όλη την ανοιχτή επιστολή εδώ) (και ρεπορτάζ για την συγκέντρωση εδώ), τελικώς επικράτησε η αντίληψη, και μάλιστα “ψηφίστηκε” δια ανατάσεως της χειρός, παρότι η συγκέντρωση ήταν καθαρά ενημερωτική, ότι “αν δεν παρανομήσεις, έργο δεν κάνεις” και ότι “όλα τα έργα είναι παράνομα μεν αλλά έγιναν για το καλό του τόπου δε”.
Και αυτό ακριβώς φαίνεται πως είναι το βασικό σημείο τριβής, ανάμεσα στον κ. Μπούτση και στον κ. Τσαβαρή. Η τήρηση της νομιμότητας.
Ολόκληρη η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου:
Αριθμός Απόφασης 61/2012
9ο Ημερήσιας Διάταξης Θέμα: “Απάντηση στην εφημερίδα Ενότητα του κ. Δερτούζου”

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 9ο θέμα Η.Δ. διάβασε την εισήγησή του που έχει ως εξής: Στο φύλλο του Ιουλίου 2012 (Νο 28), της ιδιόκτητης εφημερίδας του « Η Ενότητα της Σαλαμίνας», ο κ. Δερτούζος δημοσιεύει έναν εσμό* ψεμάτων και συκοφαντιών, προσπαθώντας να απαντήσει, σε όσα κατήγγειλα με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης μου από την δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών», προσφέροντας πολύ κακές υπηρεσίες στον εντολέα του.
Μέσα στην αφέλεια του, ο κ. Δερτούζος ομολογεί τα ανομολόγητα και αναρωτιέμαι, μήπως είναι η ώρα να επέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας και να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων γιατί όπως φαίνεται ο κ. Δερτούζος, οι περί αυτόν πραιτοριανοί και ο εντολέας τους έχουν χάσει παντελώς τον έλεγχο των λόγων τους και των πράξεων τους.
Θα μου ήταν παντελώς αδιάφορο αν ο κ. Δερτούζος ήταν κάποιος ιδιώτης και αν οι λόγοι του και οι πράξεις του δεν παραβίαζαν την νομιμότητα και δεν επέφεραν κατ’ εξακολούθηση επιβαρύνσεις και σοβαρές συνέπειες στον πολύπαθο Δήμο της Σαλαμίνας.
Όμως δυστυχώς, δεν είναι. Να τα πάρουμε με την σειρά.
Λέει επί λέξει ο κ. Δερτούζος στο δημοσίευμα του, «ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής, θέλοντας από την πρώτη στιγμή να επιβάλει τάξη σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και να μην παρουσιαστούν κρούσματα αναρχίας…»
Ερωτώ, εμείς τι είμαστε, άτακτα παιδιά ή αναρχικοί, και ο κ. Τσαβαρής ήρθε να μας βάλει σε τάξη; Ποιος είναι επιτέλους ο κ. Τσαβαρής; Ας το προσέξουμε πολύ αυτό. Με τα λεγόμενα του ο κ. Δερτούζος γίνεται φερέφωνο του κ. Τσαβαρή και αποκαλύπτει την αντίληψη του για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
Λέει παρακάτω ο κ. Δερτούζος «… συμφώνησε με τους εκλεγμένους των δημοτικών κοινοτήτων και στην προκειμένη περίπτωση του Αιαντείου, ότι η προεδρία του δημοτικού διαμερίσματος (άραγε ο εντολέας του δεν του έμαθε ότι το διαμέρισμα, λέγεται πια Δημοτική Κοινότητα;), θα δοθεί ανά δύο έτη στον καθένα. Η κ. Τσενόγλου συμφώνησε και ο κ. Μπούτσης ανέλαβε την πρώτη διετία».
Ουδέν ψευδέστερο τούτου και καλά θα κάνει ο αρχολίπαρος** κ. Δερτούζος να μην μιλάει, όταν δεν γνωρίζει.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι στις εκλογές του 2010, ήμουν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και κατόπιν παρακλήσεως του κ. Τσαβαρή, επειδή υπήρχε αδυναμία του συνδυασμού στο Αιάντειο, δέχθηκα να αποσύρω την υποψηφιότητα μου από Δημοτικός Σύμβουλος και να θέσω υποψηφιότητα ως Κοινοτικός Σύμβουλος.
Ετέθη τότε το θέμα της Προεδρίας της Δημοτικής Κοινότητας, την οποία διεκδίκησα και για τα τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να επιτύχω κάποια πράγματα στον τόπο μου, στο Αιάντειο, ξέροντας καλά πόσο αργούν οι διαδικασίες, όταν ακολουθούν την νόμιμη οδό. Ουδέποτε, τότε, τέθηκε θέμα προεδρίας της κ. Τσενόγλου. Ο κ. Τσαβαρής τότε, όχι μόνο δεν μίλησε για αναρχία ή επιβολή τάξης αλλά αντίθετα συμφώνησε μαζί μου και «δώσαμε» χέρια ενώπιων μαρτύρων. Όταν έρθει η ώρα θα αποκαλυφθούν και αυτοί.
Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Η προεδρία της Δημοτικής Κοινότητας, δεν δινόταν, σύμφωνα με τις πρότερες διατάξεις του ν. 3852/2010 κ. Δερτούζο. Με … δοσίματα, «κατασκευάζονται» οι δοτοί, όπως εσείς, που ζηλώνοντας την δόξα κάποιων άλλων, εμφανίζεστε ως ο σωτήρας του Αιαντείου, κερδίζοντας επάξια τον ειρωνικό τίτλο του «Αιαντειάρχη». Η προεδρία της Κοινότητας ήταν αντικείμενο διεκδίκησης με υποψηφιότητα και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι ΨΗΦΙΖΑΝ για την εκλογή Προέδρου. Τις δημοκρατικές διαδικασίες και το σεβασμό στους θεσμούς, τα έχετε κάνει … «λάστιχο», κατά πως … φυσάει …
Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν σας βολεύει, κ. Δερτούζο.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος ο κ. Δερτούζος αναφέρει ότι το έργο στο Αιάντειο, έχει παραμείνει στάσιμο. Ας του θυμίσω εδώ τις 107 αποφάσεις του 2011 και τις 50 του 2012 (έως τον Ιούλιο), που πήγαν στα σκουπίδια, από την λογοκρισία του ιδιώτη «ειδικού συμβούλου» κ. Ευθυμίου, που ουσιαστικά αποφασίζει εξωθεσμικά, τι προωθείται προς υλοποίηση και τι όχι, και ας πάψει να γράφει ψέματα στην ιδιόκτητη εφημερίδα του, προσπαθώντας να αποδείξει ότι εγώ ήμουν ο ανεπαρκής. Ας ρωτήσει καλύτερα τον εντολέα του, ποιές και πόσες φορές ζήτησα να γίνουν πράγματα στο Αιάντειο και τι είδους απαντήσεις πήρα.
Με το δημοσίευμα αυτό, ο κ. Δερτούζος ομολογεί την εντελώς παράνομη ανάμειξή του, στις θεσμικές διαδικασίες του Αιαντείου, με την εξωθεσμική ανακήρυξη του σε «Αιαντειάρχη». Και μάλιστα, μας λέει ότι είναι και περήφανος για αυτό.
Είναι υπερήφανος ο κ. Δερτούζος, που επιστρατεύτηκε από τον κ. Τσαβαρή όπως λέει, «να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα» που ο ίδιος ο κ. Τσαβαρής δημιούργησε, παραμερίζοντας τα θεσμικά όργανα του Αιαντείου, τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο.
«Κλήθηκα», μας λέει ο κ. Δερτούζος, «να διορθώσω τα κακώς κείμενα και να παράγω έργο». Ας μας πει ο κ. Δερτούζος, σε ποιο έργο αναφέρεται. Στο δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του, στους δρόμους που τσιμεντοστρώθηκαν εξυπηρετώντας ψηφοθηρικό και μόνο σκοπό, χωρίς μελέτες, χωρίς προϋπολογισμό; Ας μας πει ο κ. Δερτούζος, θα παραλάβει εκείνος τα γεμάτα κακοτεχνίες έργα, ως ουρανοκατέβατος «Αιαντειάρχης»; Ή θα κληθεί ο υπεύθυνος κατά τον νόμο 3852/2010 να το πράξει αυτό;
Τι έχει σημασία κ. Δερτούζο, τα «ωραιότατα» κατ’ εσάς, αλλά αμφισβητούμενης αισθητικής κατά γενική ομολογία, έργα, ή η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός των θεσμικών προσώπων και διαδικασιών;
Παραδέχεται ο κ. Δερτούζος ότι τους τελευταίους 18 μήνες έγιναν πολλά στο Αιάντειο που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 15 χρόνια. Μόνο που όλα, έγιναν παράτυπα και παράνομα.
Όπως λέει και ο ίδιος, στις 31/12/2012 κλείνει μία άσχημη διοικητική διετία για το Αιάντειο. Έτσι είναι. Κλείνει, με ευθύνη του κ. Τσαβαρή, που αρνήθηκε συστηματικά να ασχοληθεί με τα αληθινά προβλήματα της περιοχής και προτίμησε να του αναθέσει τον ρόλο του «Αιαντειάρχη», που ουσιαστικά απαξίωσε τον ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας και επιδόθηκε σε ένα όργιο αυθαιρεσιών και παρανομιών, εξυπηρετώντας τους σκοπούς του εντολέα του, που δεν είναι άλλοι από την ψηφοθηρία και την ικανοποίηση των «πελατειακών» σχέσεων που έχει καλλιεργήσει με ορισμένους κατοίκους της περιοχής.
Μια απορία μόνο, έχω κ. Δερτούζο. Προ ολίγων ετών, υπήρξατε λάβρος πολέμιος του κ. Τσαβαρή και υπογράφατε, ως πρόεδρος του Συλλόγου Λιμνιώνα την παρακάτω απόφαση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη 11 Ιουλίου για να συζητήσει την νέα δεύτερη προκλητική επίθεση το Σάββατο 7 Ιουλίου, του Δημοτικού συμβούλου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Τσαβαρή κατά του Προέδρου του Συλλόγου μας και εκδότη της εφημερίδας «ΕΝΟΤΗΤΑ» Μάνου Δερτούζου.
Η νέα χυδαία επίθεση, αυτή τη φορά στο χώρο της Ομοσπονδίας (τόσο εκτός όσο και εντός της αιθούσης) με ακατανόμαστες ύβρεις αλλά και απειλές για το μέλλον, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και στην ομαλή πολιτική ζωή της Σαλαμίνας.
Καλείται η Ομοσπονδία έστω και καθυστερημένα να πάρει θέση και να καταδικάσει την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου του Συλλόγου μας, διότι σε αντίθετη περίπτωση συμφωνεί με παρόμοιες συμπεριφορές.
Κατακρίνουμε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας διότι παρ’ όλο που έλαβε γνώση του γεγονότος, εσιώπησε στη χυδαία και προκλητική συμπεριφορά του μέλους της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στον Πρόεδρο του συλλόγου μας Μάνο Δερτούζο και καλεί όλους να καταδικάσουν την νέα αυτή προκλητική επίθεση, που έχει στόχο αυτή τη φορά την ελεύθερη έκφραση και την τρομοκράτηση του τοπικού τύπου».
Αυτά λέγατε προ ολίγων ετών κ. Δερτούζο. Τώρα τι άλλαξε; Δυστυχώς, τώρα μετέρχεστε, όλα όσα, τότε, σας είχαν ενοχλήσει.
Και κάτι τελευταίο. Μπορεί να είναι νόμιμο για έναν Δημοτικό Σύμβουλο να εκδίδει εφημερίδα. Είναι όμως και ηθικό; Ποιος θα μας απαντήσει;
Ο κ. Μητρόπουλος παίρνει το λόγο και αναφέρει οτι στο ίδιο φύλλο αρ. 28 του Ιουλίου 2012 της εφημερίδας του κ. Δερτούζου, τα έργα που αναφέρονται ότι έκανε, καθώς και οι φωτογραφίες που ανάρτησε στο ίδιο φύλλο είναι έργα που το Κοινοτικό Συμβούλιο μας τα είχε υποδείξει με τις αποφάσεις του. Σε αυτήν την εφημερίδα, δεν έβαλε όμως τους παράνομους δρόμους που έχει κάνει αλλά τα έργα που εμείς προτείναμε.
Ο Πρόεδρος προτείνει η εισήγηση του να δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο του κ. Δερτούζου, καθώς και η απάντηση της κ. Δημητριάδη προς τον ίδιο.
Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Με την ως άνω πρόταση του Προέδρου 

Επεξηγήσεις από το μείζον Ελληνικό λεξικό των, Τεγόπουλου / Φυτράκη
* εσμός = (ο) ουσ.  σμήνος, μεγάλο πλήθος (συνήθ. περιφρονητικά): εσμός αυλοκολάκων
** αρχολίπαρος = (ο) ουσ.  που προσκολλάται στους άρχοντες, που κολακεύει τους άρχοντες για να αποκομίσει οφέλη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TSABARH TA BRAXIOLAKIA SOY KAI STH SEIRA SOY

Ανώνυμος είπε...

για πειτε περισσοτερες πληροφοριες για την κατασταση που επικρατει στο αιαντειο;