Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΣΑΛΑΜΙΝΕΙΑ 2012 ΜΕΡΕΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ


Η Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και η Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν την κορωνίδα της εβδομάδας Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας.
Την Πέμπτη 27η Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Επιστημονική ημερίδα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με την συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και με την άψογη οργάνωση του Δήμου Σαλαμίνας, με θέμα «Ανασκαφές στη Σαλαμίνα».

Συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, κ.κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Ιφιγένεια Δεκουλάκου, Άντα Κάτουλα,Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, και ο Γιάννης Λώλος  οι οποίοι με τις εργασίες τους εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους .
Η βραδιά της 5ης μέρας των εκδηλώσεων έκλεισε με την Θεατρική Παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Οργανισμό Ελληνικού θεάτρου «Αιχμή» σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαίδη στο Ευριπίδειο θέατρο, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. 
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η προτελευταία ημέρα των « Σαλαμινίων 2012» ξεκίνησε με την αφή του Απολλώνιου φωτός και με καταθέσεις στεφάνων στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

 Πολύτιμη και καθοριστική για την επιτυχή έκβαση των « Σαλαμινίων 2012»  ήταν επίσης η βοήθεια και η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή τόσο από τα κόμματα και τους βουλευτές, όσο και από την Ανώτατη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και από τους Πρέσβεις και τους Στρατιωτικούς ακολούθους Πρεσβειών σχεδόν από όλο τον κόσμο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σαλαμίνας κορυφώθηκαν με την διαβούλευση των 23ων  αδελφοποιημένων Δήμων που οι αντίστοιχες πόλεις-κράτη κατά την αρχαιότητα, είχαν λάβει μέρος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με τη διαβούλευση των Δημάρχων και τον απολογισμό της συντονιστικής επιτροπής των αδελφοποιημένων δήμων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα μεταξύ των Δημάρχων.

Η τελετή συνεχίστηκε  το βράδυ στον Αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων, με την ομιλία του Δημάρχου Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή όπου έγινε η Παράδοση-Παραλαβή του λαβάρου των «Σαλαμινίων 2012» από την Σπάρτη στην Αθήνα.

H εκδήλωση συνεχίστηκε   με ένα απόσπασμα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, με δρώμενα από τον Δήμο Σπάρτης και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Η βραδιά έκλεισε με τις βραβεύσεις, του Πανεπιστημιακού Καθηγητή των ΗΠΑ Barry Strauss, τoυ Καθηγητή Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο « Royal Holloway” και ναυπηγό της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» Boris Rankoν και των Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων Πρωταθλητών αδελφών Λευτέρη και Γιώργο Κόνσολα,  Νίκο Αφεντούλη και  Παναγιώτη Μαγδανή.

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η επόμενη μέρα 29 Σεπτεμβρίου, όπου έλαβε χώρα μεγάλη παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους παρευρέθησαν.

Η σύγκλιση του χρόνου που έγινε έσμιξε το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με το σύγχρονο ελπιδοφόρο μέλλον, βλέποντας τα μικρά παιδιά με υψωμένες τις σημαίες να παρελαύνουν εκεί που, πριν 2500 χρόνια περίπου, προετοιμάζονταν το έδαφος για τη λαμπρότερη νίκη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Την παρέλαση και την Δοξολογία στον Ι. Ναό Θεοτόκου στο Αμπελάκι παρακολούθησαν η Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του τοπικού Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για δεύτερη φορά τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν επίσημοι πρεσβειών από την Κύπρο, την Αρμενία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, την Ελβετία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Βενεζουέλα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα, .

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο αύλειος  χώρος του Δημαρχείου κατακλύστηκε και πάλι από κόσμο, όπου απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες στην Έκθεση Ζωγραφικής και στους αθλητές ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Η εβδομάδα Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας έληξε με την δεξίωση προς τιμήν των επισήμων προσκεκλημένων, που οργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού στο Κτήμα LEO.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ Δ.Τ. ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ - ΣΥΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!! ΟΥΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΑΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!
ΑΝ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΤΟΡΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ Ή "ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ" ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΑ ΕΡΡΕΑΝ ΧΕΙΜΑΡΩΔΗ.
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ (ΝΑΟΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 170 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠΌ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΚΑΣΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΓΙΟΡΤΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΝΟΒΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
"ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ - ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΗ ΦΙΛΙΑ 2012" ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 60 ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 250 ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ!!!